Használati útmutató műanyag nyílászárókhoz

 • Használat
 • Ápolás -karbantartás
 • Jótállás

Nyílászáró használat, ápolás -karbantartás, jótállás

Ezen útmutató kizárólag a Németh Nyílászáró – gyártó és – forgalmazó Kft. által beépített nyílászárókra használható fel. Minden további felhasználás és ezek között kiemelten üzleti céllal, csak a Németh Nyílászáró – gyártó és – forgalmazó Kft. írásos beleegyezésével lehetséges!

Használatba vétel

A beépített nyílászárók átvétele után, a beépítést követő 24 óráig nem szabad nyitni a szerkezeteket. A nyílászárók külső oldalán lévő védő fóliát a tokról a omlokzat hőszigetelésénekutolsó fázisában el kell távolítani. Kérjük, hogy e védőfóliát az ablakszárnyakról Ön is csak ezután távolítsa el. Semmiképp sem javasolt a fólia hosszabb ideig (több, mint 3 hónap) történő fennhagyása, mivel a fólia nem UV-stabil és nem időjárásálló, így erős hő- és UV sugárzás, valamint az öregedés folyamatának következtében ráég a profil felületére. Ebben a stádiumban a fólia eltávolítása nehézkes, csak kis darabokban lehetséges.

A beépítést követő esetleges szakipari munkák (kávajavítás, festés, csempézés) során az ablak zárva tartásával óvni kell a vasalatokat, mert az esetleges vakolat, porszennyeződés miatti vasalathibákra nem tudunk garanciát vállalni.

Nyílászárók használata

A bukó-nyíló szerkezetek átkapcsolása egykezes működtetésű.

 • A kilincs alsó függőleges állásában a szerkezet zárva van,
 • vízszintes oldalállásban nyíló funkció -,
 • felső függőleges állásban pedig bukó funkció szerint működik a nyílászáró.
 • Az ablak el van látva vasalati résszelőzővel* is, amit a nyíló és bukó állás közötti 45°-os szögben tud elérni.

A funkciók közötti váltást lassan kell elvégezni, ellenkező esetben kiakadhat a vasalat. Ez esetben meg kell ismételni a funkciókat az ablak csukott állapotban nyomva tartásával. A bukó funkció bezárásakor érdemes a pánt oldalon is rásegíteni a csukódásra (két kézzel).

*A mai modern, jól tömítő ablakoknál a filtráció (minimális légáramlás csukott állapotban) gyakorlatilag nullára csökken. Ezért fokozott gondot kell fordítani a szellőztetésre, hogy a helyiségekben keletkezett nedvesség és elhasznált levegő távozni tudjon. Párakicsapódás és gombásodások (penész) szempontjából különösen veszélyeztetettek az alacsony hőmérsékletű és nagy légnedvességű helyiségek.

Az egészséges klíma szempontjából a megfelelő szellőztetésre szükség van, ezért tartsuk be az alábbiakat:

 • Reggelente az összes helyiséget alaposan ki kell szellőztetni (az ablakokat 5-10 percre szélesen ki kell tárni).
 • A nap folyamán 2-3-szor szellőztessünk röviden, amennyiben ez lehetséges vagy pedig szabályozható folyamatos szellőztetést ( pl. pont- vagy sávszellőzők beépítése a nyílászáróba) kell alkalmazni.
 • Az alkalmankénti vagy a szabályozható folyamatos szellőztetéssel a helyiségek belseje csak kismértékben hűl le, így a friss levegő viszonylag kevés energiaráfordítással felfűthető. Így a jól tömítő ablakokkal energia- és fűtési költség takarítható meg.

Ápolás – karbantartás

A műanyag ablakprofilokat sima felületük miatt könnyen lehet tisztítani. Az általános szennyeződések (por, eső okozta bepiszkolódás) a kereskedelemben kapható öblítő szerekkel és langyos vízzel könnyedén lemoshatók. A durva szemcséket tartalmazó súroló hatású tisztítószerek valamint a durva súrolóeszközök használatát kerülni kell, mivel ezek a felületet felsérthetik. Tilos agresszív hatású vegyszerek alkalmazása (nitrohigító, benzin), mert helyrehozhatatlan károsodásokat idézhetnek elő a profilok felületén!

Annak érdekében, hogy az ablak hosszú időn keresztül problémamentesen működjön, évente egyszer az alábbi karbantartási munkálatokat ajánlott végrehajtani:

 • Ellenőrizni kell a vasalatok és zárak problémamentes, akadás nélküli működését, az összes
 • mozgó alkatrészt meg kell olajozni az alábbi ábrán jelöltek szerint:

A szárny és tok működő vasalat elemeinek rendszeres (legalább évente egyszeri) zsírozása és olajozása a ROTO vasalatok biztonságos működését garantálja és védi az idő előtti elhasználódástól

 • A tömítéseket glicerinnel vagy más gumiápoló szerrel kell bevonni.
 • Ellenőrizni kell a tok és szárny vízelvezető nyílásait, szükség esetén ki kell tisztítani.

Beállítás, finomállítás

A nyílászárók finombeállítása az épület előre nem látható elváltozásai vagy a sokéves használat miatti elállítódás következtében válhat szükségessé. Az után szabályozás „házilag” is könnyen elvégezhető. Ehhez mindössze egy M4 mm-es imbuszkulcsra (hatszögkulcsra) van szükség.

Az ablakok, ajtók sarokpántjai állíthatók. A gondos gyártás, és szakszerű beépítés ellenére is szükség lehet utólagos finombeállításra. A szerkezet és az épület dilatációs mozgásai miatt a későbbiekben is szükségessé válhat a vasalatelemek utánállítása. A szükség szerinti finombeállításokat, és a szerkezetek ellenőrzését a nyílászáró beépítése után az alábbiak szerint
végezheti el:

 1. A szárny függőleges oldalirányú állítása (billentése) a pántoldalon elhelyezett alsó vasalat csapágy oldalán kiképzett 4 mm-es imbusznyíláson keresztül imbuszkulccsal történik. Ezzel és a következő állítási lehetőséggel a nyílászáró síkjában áltoztathatjuk a szárny dőlésszögét. Ha befelé tekerjük a csavart, akkor a szárny alja a pánt felé mozdul, ha kifelé, akkor a szárny alja távolodik a pánttól (jobbos menet).
 2. A szárny függőleges oldalirányú állításának másik módja: nyitott állapotban a szárny felső vízszintes síkjában található vasalatollóban elhelyezkedő 4 mm-es imbusznyíláson keresztül imbuszkulcs segítségével. A fenti két finombeállítás együttes azonos mértékű állításával a szárny a szerkezet síkjában a tokkal párhuzamosan eltolható. (Ha a pánt felé mozdítjuk az imbuszkulcsot, akkor a pánt felé mozdul a szárny; ha a kilincs felé mozdítjuk a kulcsot, akkor a kilincs felé mozdul a szárny).
 3. A szárny magassági állítása a pántoldalon elhelyezett alsó vasalatcsapágyon található két műanyag takaróelem között
 4. vízszintesen elhelyezett bordázott csavar elfordításával történik (Ha jobbra fordítjuk a kulcsot, akkor felfelé mozdul a szárny; ha balra fordítjuk a kulcsot, akkor lefelé mozdul a szárny).

A jótállás feltételei

Nyílászáróinkra beépítéstől számított 5 év teljeskörű garanciát vállalunk. A jótállás időszakában garanciális meghibásodás esetén kollégáink, a +36 (66) 283 385 faxszámra vagy a nemethkft@nemethkft.hu e-mail címre történő írásos bejelentést követően a helyszínen díjmentesen elvégzik a szükséges garanciális javításokat.

Szakszerűtlen karbantartás, extrém használat, mechanikai sérülés, valamint idegen eredetű javítás és beavatkozás esetén a jótállás megszűnik. A jótállási időszak utáni helyszíni szervíz ill. a jótállást vesztett termékek esetén is a kiszállást és szerviz tevékenységet díj ellenében végezzük. Aktuális árainkról érdeklődjön a következő telefonszámon: +36 (66) 283 385

Ha egy szerkezet vagy vasalat szorul, nem szabad a kilincset erőltetni, mert az a vasalat, vagy egyéb szerkezet sérüléséhez vezethet. Az ilyen hibás kezelésből adódó károsodások esetén a jótállás nem érvényesíthető! A vasalatelemekre, tömítésekre vonatkozóan a szavatosságot csak rendszeres karbantartás esetén tudjuk vállalni.

Páralecsapódások az üvegezésen

 • A belső felületen a páralecsapódás feltételeit a belső és külső hőmérséklet, a belső levegő relatív nedvességtartalma és a nyílászáró hő átbocsátási tényezője határozzák meg.
 • A levegő bevezetését és elvezetését magába foglaló, minden helyiségre kiterjedő szellőztetés hiányában a normális életvitel (emberi kipárolgatás), valamint a vizes helyiségekben zajló közvetlen páratermelő tevékenység (főzés, mosogatás, zuhanyzás, ruhaszárítás, stb.) következtében a belső terekben termelődő és megnövekvő páratartalom a falfelületeken és a nyílászárókon csapódik le. A lecsapódás megjelenésének esélye nagyobb, ha az ablak mentén a levegő mozgását függöny, virágok, könyöklő akadályozzák, ha a fűtőtest elhelyezése célszerűtlen.
 • A páralecsapódás jelensége az ablakok esetében speciálisan jelentkezik - elsősorban a téli időszakban -, mivel a helyiség levegője - a külső tér hőmérséklete által lehűtött - üvegfelület mentén hidegebb felülettel érintkezik, így ebben a vékony rétegben a levegő telítetté válhat, így ha az üvegfelület hőmérséklete a harmat-ponti hőmérsékletnél alacsonyabb, azon a vízgőz folyadék formájában kicsapódik, de ez soha nem a két üveg közötti légrésben történik.
 • A páralecsapódás, mint jelenség a korszerű nyílászárók esetében sem szüntethető meg, ám az üvegezés hőszigetelő -képességének javításával, fokozott hő védelmi üvegek (Ug min= 1,00 W/m2K) beépítésével, a fűtőtestek célszerű telepítésével, redőnyök alkalmazásával, rendszeres szellőztetéssel a kicsapódás esélye jelentősen csökkenthető.

Szellőztetés

A lakóhelyiségek helyes szellőztetésével elkerülhető az épület károsodása és a penészesedés.

A probléma

 • Rosszul hőszigetelt külső falak esetén alacsony külső hőmérséklet mellett fennáll az a veszély, hogy a belső falfelület erősen lehűl.
 • Ahhoz, hogy elkerüljük a kondenzvíz-képződést, a helyiségben alacsonyan kell tartani a relatív légnedvességet. A kondenzvíz képződése a falfestésen, tapétákon és vakolaton hosszabb időn keresztül veszélyes lehet, mivel ilyenkor megjelenik a penész és a kristálykivirágzás. Ezek egészségügyi problémákat okozhatnak, és az adott anyagot is szétroncsolják. Kondenzvízképződés a belső falfelületen, különösen a magas légnedvességgel bíró helyiségekben (fürdőszobák, konyhák, hálófülkék és olyan helyiségek, ahol sok a növény) jellemző.
 • A nedvesség fokozódását a lakóhelyiségekben célirányos szellőztetéssel kell kompenzálni.

Ajánlások beruházók és lakók számára

 • A lakások szellőztetése higiéniai és egészségi szempontból szükséges. A megfelelő szellőztetéssel - nagyon magas légnedvesség esetén - a kondenzvíz által kiváltott épületkárok is elkerülhetők. A levegő kicserélése képes erőteljesen befolyásolni a helyiségekben lévő relatív légnedvességet. Különösen fontos a szellőztetés télen, mivel az alacsony hőmérséklet csekély nedvességgel jár együtt. Amikor ez a levegő bekerül a helyiségbe, felmelegszik, s ilyenkor csökken a relatív légnedvesség.
 • A helyes szellőztetés azt jelenti, hogy 5-10 percig teljesen nyitva hagyjuk az ablakot (lökésszerű szellőztetés) , emellett különösen hatékony a rövid ideig tartó keresztirányú szellőztetés (huzat). Ezáltal kevés energia megy veszendőbe, mert a helyiség levegőjéből vezetődik ki nagy mennyiség, a falak, mennyezetek és padlók alig hűlnek le.

Használati és Karbantartási útmutató - Redőnyökhöz

JAVASLATOK EGY HOSSZÚ REDŐNYÉLETHEZ

FONTOS

Kérjük figyelmesen olvassa el az útmutatót az elsőhasználat előtt, különös figyelmet fordítva a biztonsági utasításokra.
A használati és karbantartási útmutatóban leírtaktól eltérőhasználat esetén keletkezett károkra a garancia nem vonatkozik.
Kérjük, őrizze meg ezt a dokumentumot, ami magába foglalja a karbantartási és helyreállítási útmutatót is.

Ezeket a termékeket redőny-és árnyékolástechnikai szakértők és szakemberek állítják elő, szállítják és építik be. A redőnyök javítását, szét- és leszerelését csak képzett szakemberek végezhetik.
Önálló változtatásokat a terméken végezni tilos!

A bemutatott ábrák illusztrációk. Az útmutatás más, hasonló redőnyökre is érvényes.

A REDŐNYÖK NEM RENDELTETÉSSZERŰ ÉS NEM A FENTIEK SZERINTI MŰKÖDTETÉSE, HASZNÁLATA ESETÉN A GARANCIA ÉRVÉNYÉT VESZTI, ÉS AZ ESETLEGES JAVÍTÁSI KÖLTSÉGEKET A MEGRENDELŐ FELÉ KISZÁMLÁZZUK.