Beépítési útmutató műanyag nyílászárókhoz

  • Műanyag ablakok beépítése
  • Műanyag ajtók beépítése

Műanyag nyílászárók beépítési útmutatója
A műanyag nyílászárók beépítése bonyolult folyamat, melyet csak a megfelelő szerszámállomány és szakismeret birtokában célszerű elvégezni. Lehetőség szerint az ablakbeépítés, ill. nyílászáró cserét tapasztalt szakemberekkel végeztesse el.

Szállítás, tárolás
A szerkezeteket a felületi minőségük megőrzésének érdekében puha alátétek és köztes anyagok felhasználásával szállítóállványon vagy a jármű rakfelületére állítva és stabilan rögzítve kell szállítani. A sérülések, deformálódás, elcsúszás, eldőlés lehetőségét ki kell küszöbölni.

Műanyag ablakok beépítési útmutatója

Beépítés műveletei:

  1. A falnyílások előkészítése, tisztítása.
  2. A szárnyak leszerelése vagy fix üvegezésű szerkezetből az üveg kiszedése abban az esetben, ha a nyílászárót tokon keresztül rögzítjük. Rögzítővassal történő elhelyezése esetén nem szükséges az üveget kiszerelni.
  3. Hagyományos rögzítővasak felszerelése a tokra, vagy a szerelési furatok elkészítése (a rögzítővasakat a tokprofil hornyában kell elhelyezni íves éle mentén 90 fokban elfordítani). Mind a rögzítővasak, mind a szerelőfuratok a tok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól legfeljebb 600 mm-re helyezkednek el. Ez soroláshoz alkalmazott szerelési furatokra is vonatkozik.
  4. A tokot a falnyílásba illesztjük és kitűzött pozícióban, műanyag alátét lemezekkel vagy faékkel tartva a vízszintes és függőleges irányokat, valamint ügyelve a függőleges egysíkúságra beszabályozzuk. Rögzítéskor az elhelyezés pontosságánál egy két milliméter eltérés megengedett.
  5. A tok rögzítése után vissza kell helyezni a szárnyakat, illetve beüvegezni a fix részeket.

A funkciópróba után a tok és a falnyílás közötti hézagot hőszigetelő anyaggal kell tömíteni ügyelve arra, hogy a tokszárak ne deformálódjanak. Habosítás után az egy méter fölötti tokszárakat ki kell támasztani, mivel a tömítő hab (pl.: poliuretán hab) túladagolása esetén az expozíciós nyomás képes a tokszárat hordósítani. A tömítő hab kb. hat óra elteltével vágható, faragható. A tok síkjából kiálló, kitüremkedő habot célszerű közvetlenül a köv. szakipari munkán megkezdése előtt levágni, mert addig is védi a sok síkjában maradó habszerkezetet a csapadék és napsugárzás hatásaitól.

Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák (pl.: vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat, ajtókat megóvjuk a szennyeződésektől. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük el a PVC felületbe diffundáló és maradandó színezést okozó anyagok használatát.


Műanyag bejárati ajtók beépítési útmutatója

Beépítés előkészületei
Az ajtószárnyon lévő kilincsfuratok körül a védőfóliát távolítsa el. Az ajtóhoz tartozó kilincset a kilincsdobozban található képes útmutató szerint csavarozza fel az ajtólapra. Nyissa ki óvatosan az ajtót és emelje le az ajtó szárnyát.

Beépítés tokrögzítő csavarral
A nyílászáró tokján készítse el az ajtó rögzítéséhez szükséges furatokat 6mm-es acél fúrószárral úgy, hogy a pántoktól mindkét irányban 20-20 cm-nél nem nagyobb távolságra, a többi egyenletesen elosztva cca. 40 cm-enként helyezkedjen el.

A nyílászáró tokját helyezze az előkészített nyílásba, lehetőleg 0,5-2cm-es szerelési hézagot tartva. A vízszintes sík beállításánál ügyeljen a végleges padlóburkolati szintre. A tokot ékpárak segítségével ékelje ki a sarkoknál, ill. osztótalálkozásoknál. Használjon vízmértéket, és ügyeljen a beépítésnél a függőleges és vízszintes síkok betartására, továbbá arra, hogy a nyílászáró a fallal párhuzamos legyen.

Ezután a tokon korábban elkészített szerelőfuratokon át 6mm-es Vidia fúróval fúrjon bele a falba és csavarja be az önfúró tokrögzítő csavarokat, úgy, hogy ne húzza el a tokszerkezetet.

Szerelőfüles rögzítés
Csavarozza fel a műanyag bejárati ajtó tokjára az acél szerelőfüleket a pántoktól mindkét irányban 20-20 cm-nél nem nagyobb távolságra, a többit egyenletesen elosztva cca. 40 cm-enként. A szerelővasakat hajlítsa meg úgy, hogy a falhoz simuljanak.

A nyílászáró tokját helyezze az előkészített nyílásba, lehetőleg 0,5-3 cm-es szerelési hézagot tartva. A vízszintes sík beállításánál ügyeljen a végleges padlóburkolati szintre. A tokot ékpárak segítségével ékelje ki a sarkoknál, ill. osztótalálkozásoknál. Használjon vízmértéket, és ügyeljen a beépítésnél a függőleges és vízszintes síkok betartására, továbbá arra, hogy a nyílászáró a fallal párhuzamos legyen.
Rögzítse a szerelőfüleket beépítő csavarokkal a falazathoz.

Az ajtószárny felszerelése, hőszigetelés
Akassza vissza az ajtószárnyat és ellenőrizze, hogy a csukódás akadálymentes-e. Kisebb súrlódás a vasalat finombeállításával korrigálható.

A tökéletes hőhídmentes hőszigeteléshez ki kell tölteni a nyílászáró szerelési hézagát PUR-habbal (Poliuretán hab). A habot folyamatosan, de nem telenyomva az egész hézag mélységét kell befújni. A hab típustól függően bizonyos idővel kikeményedik (lásd a hab ismertetőjét) és a kitüremkedett megszáradt rész könnyen levágható egy éles késsel. Szükség esetén a hiányos PURhab részeket pótoljuk. A PUR-hab érzékeny a napsütésre, így állagának megóvása érdekében mielőbb le kell takarni műanyag takaróléccel, illetve levakolással.

Vasalat finombeállítása
Az ajtók gyártásánál az ajtópántokat beállítják a megfelelő pozícióba, ám gyakran előfordul, hogy szállításkor, raktározáskor, ill. beépítésnél, esetleg az épületek mozgása miatt kissé elállítódnak.
Ezt a szárny és a tok súrlódása, a kilincs nehézkes működése jelzi. Az állítható vasalatoknál lehetőség van a korrigálásra. Az állításhoz egy 5mm-es hatszögkulcsot (imbuszkulcs) használjon.
A bejárati ajtók finombeállítása nem a beépítési hibák korrigálására való. Javasoljuk, hogy műanyag nyílászáróit szakemberekkel építtessék be, akik az ablakbeépítés után a vasalat finombeállítását is elvégzik!

Az ajtószárnyon található pántok fém takaróelemét eltávolítva láthatóvá válnak az imbuszkulccsal állítható csavarok. Ezek állításával közelíthető, távolítható, illetve billenthető az ajtószárny a megfelelő pozícióba. Az ajtópántok tokon lévő szerelvényének alján szintén egy imbuszkulccsal állítható csavar található, mellyel az ajtószárny helyzetét függőleges irányban tudjuk korrigálni.

A vasalat állítási lehetőségei egymással összefüggenek, és szinkronizálásukkal lehet csak tökéletes
eredményt elérni.

Utómunkák
A nyílászáró profilját a szárnyon és a tokon fólia védi. A beépítés után a nyílászárót célszerű megvédeni a következő szakipari munkák szennyeződésétől. Vakolás esetén javasoljuk a teljes felület letakarását védőfóliával, hogy az üvegre vagy a profilra rakódó vakolat és egyéb szennyeződés ne károsítsa a felületet, és ne okozzon vasalat szorulást.